Programi društvenog poduzetništva u središnjoj Bosni

Programi društvenog poduzetništva u središnjoj Bosni

Programi društvenog poduzetništva, modeli su koji značajno utječu na društvene promjene i kojima ćemo posvetiti iznimnu važnost kao jedan od stupova razvoja i nacionalnog interesa, osobito na zapostavljenim i napuštenim područjima. Ovi programi rješavaju probleme s kojima se današnje društvo susreće i teško može riješiti tradicionalnim i filantropskim pristupom.

RAD NIJE TROŠAK JER DOPRINOSI STVARANJU DOBITI

PROGRAMI DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA-razvoj društvenog poduzetništva u poljoprivredi, turizmu i malom i srednjem poduzetništvu. Društveno poduzetništvo nudi rješenja za koja trenutno nema odgovor niti privatno poduzetništvo niti državne institucije, gdje je osnovna razlika u odnosu na tradicionalno poduzetništvo u raspodjeli dobiti koja kod klasičnog poduzetništva 98-100 % ide jednoj osobi-poduzetniku, dok se društvenim poduzetništvom dobit raspodjeljuje na više subjekata- radnika koji su ujedno i vlasnici tih poduzeća, a dobit ostaje u lokalnoj zajednici. Svako 4 novoosnovano poduzeće u EU je danas poduzeće socijalnog poduzetništva i rješava probleme najugroženijih slojeva društva (6,5 % zaposlenih u EU).

Cilj: Povećanje zaposlenosti i osobnog dohotka osobito na napuštenim povratničkim područjima.

Pokrenuti ćemo inicijativu prema Katoličkoj crkvi za otkupom zemljišta koje Hrvati prodaju radi masovnih odlazaka i radi rješavanja osnovnih egzistencionih potreba, sačuvati ta dobra-hrvatski grunt i na njima formirati socijalna poduzeća koja direktno doprinose ruralnom razvoju uz uvjet da vlasnici koji su prodali zemlju imaju pravo otkupa svoje zemlje-djedovine po povoljnim cijenama.

Primjer: Industrijska zadruga zasnovana na načelima socijalnih nauka katoličke crkve i britanskih kršćanskih socijalista.
Objedinjuje 103 zadruge i preko 74000 zaposlenika
10. po snazi španjolska tvrtka
Sva dobit ide zaposlenicima (rezerva+solidarnost)

Podrška u razvoju poljoprivrede (potpora izgradnje npr. otkupnih stanica za maline koje će biti u vlasništvu proizvođača i na taj način povećati otkupnu cijenu tj. zaobići monopoliste koji u cilju maksimalizacije osobnog profita spuštaju cijene otkupa). Ukupan profit dijeli se na više proizvođača a ne samo jednoj osobi-poduzetniku. Dobit ostaje u cijelosti u lokalnoj zajednici.

Osiguravanje mjesečne naknade za proizvođače u slučaju elementarnih nepogoda u cilju prevazilaženja stresnih vremenskih razdoblja i zadržavanja buduće količine potrebne proizvodnje,

Kreiranje registra neiskorištenog zemljišta čiji vlasnici žele biti dio poljoprivredne reforme u cilju razvoja najprofitabilnijih kultura u skladu sa geografskim podnebljem uz maksimalnu podršku i subvenciju u zasadima potrebne proizvodne kvote koja bi regiju ili određeno geografsko područje svrstala u vodeće područje u proizvodnji tih kultura.