HDZ 1990: Gosp. Hadžikadiću, što ako i RH uvede „recipročne“ mjere u turizmu?

HDZ 1990: Gosp. Hadžikadiću, što ako i  RH uvede „recipročne“ mjere u turizmu?

HDZ 1990 oštro osuđuje sve češće nepromišljene i ništa drugo nego populistički motivirane napade pojedinih stranačkih, nazovimo ih medija, u Bosni i Hercegovini koje predvodi portal Slobodna Bosna i drugi „čaršijski“ medijski sateliti, a koji se odnose na hrvatski turizam kao i na svaku sitnicu nezadovoljnih gostiju od koji nastoje kreirati senzacionalne vijesti i pozivate na bojkot. Sa našeg gledišta, možemo to ovako reći: na 106.056.638 (ovdje se radi o milijunima) noćenja valjda se desi i nekakav problem i to je stvar hrvatskog turizma. Nećemo reći kako isti niti slova ne navode o stanju turizma u Bosni i Hercegovini kao i o nezadovoljstvu naših gostiju, o zakonskoj neuređenosti, sivoj ekonomiji u turizmu kao i brojnim drugim problemima. Valjda je kod nas sve u redu i sve funkcionira.

Također, isti ti nisu niti primijetili kolika je međuovisnost BH i hrvatskog turizma što možemo vidjeti na primjeru da je u lipnju ove godine npr. u Mostaru znatno manje gostiju i to zbog lošije sezone u Republici Hrvatskoj obzirom da su te destinacije naslonjene i međusobno povezane jedna na drugu. S druge strane katastrofalni podaci dolaze nam i iz Neuma. Ali važno je da Republici Hrvatskoj ide lošije pa kad bi u Bosni i Hercegovini sezona u potpunosti propala.

Nažalost, ovim medijskim pokušajima, ponavljamo pokušajima, u slabljenja hrvatskog turizma od strane nekih portala (jer to svakako nisu mediji) pridružio se i Mirsad Hadžikadić iz Platforme za promjene pozivajući građane Bosne i Hercegovine da „zaobilaze hrvatska odmarališta“ iz razloga što Republika Hrvatska više štiti svoje interese nego interese Bosne i Hercegovine.

Stoga, gosp. Hadžikadiću kada se već pozivate na mjere reciprociteta mi u HDZ 1990 Vas pitamo: Što ako i hrvatski građani istim mjerama odgovore prema Bosni i Hercegovini? Koliko će Bosna i Hercegovina izgubiti? Koliko će ljudi ostati bez posla i kakvi će poslovni rezultati biti u turističkom sektoru Bosne i Hercegovine?

U tom pravcu želimo sa Vama podijeliti nekoliko elementarnih informacija u turizmu do kojih je veoma lako doći i na internetu.

Ukupno BH građani u hrvatskom turizmu imaju učešće (ostvareni dolasci) od 2,43 % i ukoliko bi Vas i poslušali građani Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska zapravo ne bi puno izgubila. Sada još ako pretpostavimo da će Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini i dalje ići na godišnji odmor u Republiku  Hrvatsku, tada bi se radilo nekih 1,8 % učešća BH građana u hrvatskom turizmu i to bi bila njihova ukupna šteta. S druge strane hrvatski građani sa 11 % sudjeluju u ukupno ostvarenim dolascima u Bosni i Hercegovini i uvjerljivo su najbrojniji turisti iz jedne strane države pa nam nije jasno kako bi i mi (Bosna i Hercegovina) zapravo profitirali Vašim „recipročnim“ mjerama ukoliko bi i Republika Hrvatska odgovorila na isti način.

Poznato je da su u zimskoj sezoni gosti i turisti iz Republike Hrvatske daleko najbrojniji, a u pojedinim destinacijama kao što su Kupres, Blidinje i Vlašić bilježe iznad 65 % od svih ostvarenih noćenja stranih gostiju dok na Jahorni i Bjelašnici imaju iznimno veliki udio. Sarajevo je također prepuno gostiju iz Republike Hrvatske gosp. Hadžikadiću. Molimo Vas upitajte ugostitelje sa Bjelašnice, Jahorine, Kupresa, Vlašića, Međugorja, Sarajeva, Jajca, Travnika… što misle o Vašim recipročnim mjerama. Upitajte i turističke agencije koje posluju sa Republikom Hrvatskom. Sumnjamo da dijele sa Vama  isto mišljenje.

Sve u svemu gosp. Hadžikadiću Vašim prijedlogom Bosna i Hercegovina će znatno više izgubiti nego Republika Hrvatska čija se noćenja na godišnjem nivou mjere u stotinu milijuna noćenja, a naša u kojem milijunu, te nam nije jasno koji je motiv Vaših izjava? Umjesto da date konkretne prijedloge na poboljšanju dobrosusjedskih odnosa, kreiranju turističkih proizvoda na području obje države kao i povećanju ekonomske učinkovitosti u turizmu i u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, Vi predlažete mjere štete kako za Republiku Hrvatsku tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Nadam se da će političke elite i brojni stranački mediji napokon shvatiti da prosperitet ovih prostora nije u konfliktima i medijskim tenzijama već u potpunoj suradnji svih naroda i država.

HDZ 1990
Ilija Cvitanović