HDZ 1990: Tražimo žurni sastanak HNS-a po pitanju rada javnih servisa BHRT i RTV Federacije BiH

HDZ 1990: Tražimo žurni sastanak HNS-a po pitanju rada javnih servisa BHRT i RTV Federacije BiH

Na osnovu višegodišnjeg neobjektivnog izvještavanja i koncepta uređivačke politike javnih servisa BHRT i RTV Federacije BiH, HDZ 1990 traži održavanje posebne sjednice HNS-a sa jednom točkom dnevnog reda koja bi se odnosila na rad javnih servisa kao i sankcija za dosadašnju uređivačku politiku odgovornih ljudi koji vode iste.

Jučerašnje osmišljeno ignoriranje obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca 13. rujna 1995. godine od strane RTV Federacije (niti jedna jedina informacija u informativnoj emisiji Dnevnik), kao i direktno impliciranje BHRT o navodnim zločinima pri oslobađanju grada Jajce tijekom operacije „Maestral“ nije ništa drugo nego direktan i pristran stav politike ovih servisa o negiranju uloge i značaja oslobodilačkih operacija „Maestral“ i „Južni potez“ Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane kojima je oslobođen značajan dio Bosne i Hercegovine. Što se ovih medija tiče, Jajce obzirom da ga nije oslobodila Armija BiH, nije niti trebalo biti oslobođeno. Prenošenje priopćenja za javnost političke stranke HDZ BiH uz nekoliko fotografija, BHRT imala je za cilj samo podizanje tenzija kod bošnjačkog naroda i stvaranje odbojnosti prema toj časnoj akciji, a nikako davanje važnosti toj oslobodilačkoj operaciji u kojoj je sudjelovao hrvatski narod. Jer iskreno ne vjerujemo da baš taj dan nisu imali jednu ekipu viška koja bi posjetila Jajce.

Niz je primjera ignoriranja (uglavnom praksa) uz direktne osvrta novinara koji najčešće pri izvještavanju sa ovakvih događaja iznose svoja osobna mišljenja i  mišljenja koja odgovaraju tzv. probosanskim strankama koja se emitiraju preko javnih servisa. Tako je zločin u Grabovici emitiran tek nakon deset minuta u njihovim informativnim emisijama ili primjer pri sahrani strijeljanih pripadnika  HVO u mjestu Bikoši gdje su isti mediji naveli sa se radi o „Hrvatima koji su zarobljeni a potom i ubijeni u mjestu Bikoši“  gdje nije bilo niti jednog spomena kako su to uradili pripadnici oružanih snaga vojske pod nazivom Armija BiH i MOS-a. Da ne spominjemo da nikada nije urađena niti jedna dokumentarna emisija koja bi ukazala na ulogu i značaj Hrvatskog vijeća obrane.

Očito je cilj ovih navodno javnih  RTV servisa podržati političke platforme političkog Sarajeva i u potpunosti umanjiti značaj Hrvata u proteklom ratu kao i njihov doprinos u oslobađanju Bosne i Hercegovine kako bi to ekskluzivno pravo ostalo oružanim snagama koje su tada nosile naziv Armija BiH. Često se pribjegavaju i prenošenjem raznih dezinformacija i obilježavanja povijesno netočnih i neutemeljenih činjenica kao što su: tzv. obilježavanje oslobađanja grada Jajca od strane Armije BiH i to dva dana ranije nego je Jajce oslobođeno, tzv. oslobađanje Kupresa od strane iste armije, Mostara i sl. Sve sa jednom namjerom: prikazati Hrvate kao pripadnike UZP-a kako bi se iste u dogledno vrijeme u potpunosti diskreditiralo i bilo im onemogućeno da traže bilo kakva prava koja imaju pripadnici drugih naroda.

Javni servisi BHRT i RTV Federacije BiH nedvosmisleno su se opredijelili u pružanju podrške određenim političkim strankama iz političkog Sarajeva i tome treba stati u kraj.

U smislu pokretanja i unapređenja rada javnih servisa HDZ 1990 predlaže:

Održavanje posebne sjednice HNS-a na temu uređivačke politike javnih servisa BHRT i RTV Federacije BiH koja očito značajno odudara u odnosu na europske i svjetske standarde.

  • Definiranje mjera i aktivnosti budućeg djelovanja hrvatskih predstavnika prije svega članova HDZ-a BiH koji obnašaju izvršnu i zakonodavnu vlast na svim razinama osobito u Federaciji BiH i BiH da pokrenu pitanje rada javnih servisa BHRT i RTV Federacije BiH u smislu pokretanja odgovornosti prema odgovornim osobama koje su u višegodišnjoj propagandnoj funkciji određenih političkih stranaka prouzročile nemjerljivu štetu hrvatskom narodu te sudjeluju u stvaranju nacionalne netrpeljivosti na cijelom području Bosne i Hercegovine.
  • Pokretanje postupaka u smislu provjere besprijekornog poznavanja novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva za određene osobe prema Sudu BiH kao što je to bilo u slučaju novinara Tvrtka Milovića.
  • Odbijanje i neusvajanje Izvješća o radu gore navedenih medija za 2019. godinu.

Smatramo potpuno opravdanim većinski stav hrvatskog naroda da su javni servisi BHRT i RTV Federacije BiH zapravo mediji samo jednog naroda.

Ilija Cvitanović, PREDSJEDNIK HDZ 1990