INTERVJU| STIPE TOKIĆ: NEĆEMO DRŽATI SVIJEĆU LOŠIM POLITIKAMA

INTERVJU| STIPE TOKIĆ: NEĆEMO DRŽATI SVIJEĆU LOŠIM POLITIKAMA

Stipe Tokić najmlađi je predsjednik jedne od političkih opcija u našoj zemlji. Odrastao je u Jajcu, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, a zatim upisuje fakultet međunarodnih odnosa u Sarajevu.

Nakon završenog fakulteta, Tokić se vraća u rodni grad gdje biva izabran za predsjednika HDZ-a 1990.

U nastavku pročitajte intervju sa Stipom Tokićem u kojemu smo razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima u Jajcu.

Kako možete ocijeniti trenutno stanje u Jajcu? Zbog čega nema dogovora vodećih stranaka?

Trenutno stanje u Jajcu uopće nije dobro i ne ulijeva nimalo optimizma da će biti bolje ukoliko se nastavi ovako djelovati. Zbog uskostranačkih interesa mnogi projekti i procesi čekaju ili su već propali. Politički smo jedna od najneefikasnijih općina u Federaciji.
Svjedoci smo da na lokalnom nivou ne postoji volja za međustranačkim dogovorom iz jednog jedinog razloga, izborna je godina. Vodećim strankama u Jajcu odgovara vraćanje u torove, na taj način, bez ikakvih programa i mjera iz godine u godinu dobijaju izbore i zato jesmo tu gdje jesmo.

Jajce ima visok budžet, da li se sredstva ulažu na pravi način?

Nisam siguran da se sredstva ulažu u bilo šta što je važno. Svi značajniji infrastrukturni projekti financirani iz javnih sredstava su polovično urađeni, ili nisu nikako. Naši novci se netransparentno troše u institucijama lokalne samouprave koje, po meni, ne rade svoj dio posla, čast nekim izuzecima i pojedincima. Dugogodišnji maćehinski odnos neodgovornih lokalnih stranaka prema Jajcu doveo nas u situaciju da se svako ulaganje najčešće pretvara u mazanje očiju jajačke javnosti u izbornim godinama. Realnost je da naša općinska administracija nije bila sposobna privući niti jednu ozbiljniju investiciju kako u turizam tako niti u bilo koju drugu granu ekonomije. Ovakva ulaganja su mazanje očiju javnosti da se radi, a svi smo svjedoci kako nam je. Niti jedan ozbljan infrastrukturni projekat nemamo, dok, evo ne dođe izborna godina, tad svi nešto rade, svi su u ozbiljnom poslu i svi se dokazivaju, čim to prođe vraćamo se svakodnevici.

Šta možemo očekivati od vaše političke opcije?

Zasigurno jedan zaokret u svemu. Sretan sam što su tu ljudi koji nemaju nikakvu negativnu pozadinu iza sebe. Sigurno da nećemo gledati kako naše okruženje propada pred našim očima i sigurno da nećemo držati svijeću dosadašnjim lošim politikama. O konkretnim stvarima zasad ne bih govorio ali ako mislite da ćemo se utopiti u ovakav sustav, to zasigurno nije tako. Sa imenima i programom ćemo izaći na vrijeme. Znamo kako ćemo djelovati i znamo koje su promjene nužne.

Da li je već počela predizborna kampanja u Jajcu?

Predizborna kampanja je jedino što se u Jajcu i događa. Kada nije izborna godina, onda se vrše pripreme za izbornu godinu. Samo se kampanja i događa, konkretnog rada i poteza za boljitak općine nema nigdje.

(Jajce Online)