Izborni program HDZ 1990 Travnik – lokalni izbori 2020.

Izborni program HDZ 1990 Travnik – lokalni izbori 2020.

Program HDZ 1990 Travnik za naredne četiri godine temelji se na realizaciji osnovnih prioriteta  kao preduvjeta za ostvarenje naše misije i vizije za JAČU I BOLJU ZAJEDNICU TU GDJE ŽIVIMO.

JAČA ZAJEDNICA – GRAD TRAVNIK
  • PRIORITET 1. JAČA ZAJEDNICA: RAVNOPRAVNOST  I ADMINISTRACIJA

U svom političkom djelovanju u Bosni i Hercegovini, polazimo od temeljnih načela Ustava BIH, po kojemu je Hrvatski narod jedan od tri konstitutivna naroda, i sa ostalim narodima i građanima dijelimo i gradimo BiH. Ništa više i ništa manje!

CILJ: administrativni preustroj općine Travnik u gradsku zajednicu koja obuhvaća postojeću teritoriju sa više izbornih područja. Tako uređen grad Travnik sa više izbornih jedinica, multietničan, multikulturalan, multikonfesionalan, osigurati će punu jednakopravnost svih njegovih građana i naroda bez mogućnosti preglasavanja.

JAČA ZAJEDNICA – PRVI KORAK
  • PRIORITET 2. JAČA ZAJEDNICA:  PRVI KORAK

Pokretanje projekata obnove stanovništva stimuliranjem mladih obitelji i mladih osoba poreskim olakšicama i drugim mjerama za  njihov prvi  korak te programima demografske obnove.

CILJ: PRVI KORAK – MOJA OBITELJ: subvencije obiteljima za rođeno dijete.

CILJ: PRVI KORAK –  MOJ VRTIĆ: subvencije i bolji uvjeti u dječjim vrtićima.

CILJ: PRVI KORAK – MOJA ŠKOLA: Kreiranje sustava prepoznavanja i subvencioniranja istaknutih učenika po različitim oblastima (sport, kultura,  školski predmeti).

CILJ: PRVI KORAK – MOJ DOM: stimuliranje mladih obitelji i mladih osoba poreskim olakšicama za kupnju prve stambene nekretnine. 

JAČA ZAJEDNICA – GOSPODARSTVO

Živimo u županiji  sa najnižom neto plaćom u Federaciji BiH. Razlog tome  svakako jesu djelatnosti koje dominiraju u poslovanju te razina znanja i vještina za obavljanje tih poslova. Neophodno je stvoriti uvjete za domaće i strane investicije u poduzetništvo kroz visokoprofitne djelatnosti koje po svom karakteru cijene i plaćaju radnike u skladu sa obavljenim radom.  

CILJ: GOSPODARSTVO BUDUĆNOST OSTANKA: izrada realnih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih programa kroz specijalizirane elaborate i strateške dokumente te njihova provedba.

CILJ: PODUZETNIČKA ZONA: osiguranje administrativno – pravne dokumentacije i izgradnja potrebne infrastrukture buduće poslovne zone Travnik.

CILJ: AGENCIJA ZA RAZVOJ:  uspostava općinske agencije za lokalni razvoj i EU fondove.

CILJ: UDRUŽIVANJE: Razvijen set programa i projekata sa susjednim općinama – programi općeg razvoja u cilju ostvarivanja zajedničke koristi sa posebnim osvrtom na poljoprivredu, turizam i gospodarsku infrastrukturu.

JAČA ZAJEDNICA – ŽIVORNA SREDINA I OKOLIŠ

Stanje životne sredine i uništenog okoliša nešto je na što smo upozoravali i u prethodnim godinama. Opće javno dobro koje svi koristimo i od kojeg živimo NE MOŽE I NE SMIJE biti u funkciji osobnih i privatnih interesa kao što je to bio slučaj do sada.

CILJ:  ŽIVOTNA SREDINA ZA SVE – identifikacija ključnih područja sa posebnim statusom – zaštićena područja sa kontroliranom gradnjom i uporabom.

CILJ: VLAŠIĆ, PARK PRIRODE  – zaštićeni pejzaž  na određenom ugroženom i potencijalno turistički atraktivnim područjima, sa uređenim upravljanjem i brigom o okolišu,

CILJ:  NAŠ OKOLIŠ NAŠA BUDUĆNOST – Općina Travnik sa minimalnim brojem mini hidrocentrala sa posebnim osvrtom na zabranu izdavanja dozvola za buduće izgradnje. Određivanje ekološki i turistički neatraktivnih i zona za uspostavu i izgradnju vjetroparkova.

CILJ: KONTROLA I MJERE – uspostava posebnog odjela za kontrolu i zaštitu okoliša na području općine Travnik. ODJEL KOMUNALNIH REDARA sa propisanim represivnim mjerama.

JAČA ZAJEDNICA – ODRŽIVI TURIZAM

Općina Travnik u nekoliko posljednjih godina bilježi konstantan rast u broju ostvarenih dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, međutim upravo nagli porast turističke aktivnosti otkrio je i brojne nedostatke za organizirano upravljanje turističkom destinacijom i nisku stopu ekonomske učinkovitosti od turizma.

 CILJ: ORGANIZACIJA KLJUČ USPJEHA

  • Formiranje i uspostava Turističke zajednice općine Travnik,
  • Formiranje i uspostava Turističkog naselja „Galica“,
  • Formiranje i uspostava zone komercijalnog turizma „Plava voda“,
  • Podnošenje zahtjeva za proglašenjem zaštićene zone Vlašić

CILJ: TRAVNIK NOVI TURISTIČKI DOŽIVLJAJ – unaprjeđenje postojećih i kreiranje novih turističkih proizvoda zasnovanih na zahtjevima i  potražnji turista. 

CILJ: KAPACITETI PRIVATNOG SMJEŠTAJA – uvođenje privatnog smještaja u sustav ukupnog smještajnog kapaciteta pod povoljnim uvjetima po paušalnoj osnovi.

CILJ: BOLJI OD OSTALIH – uvođenje internog – dobrovoljnog sustava kvalitete u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti za unapređenje općeg sustava kvalitete.

Navedeni prioriteti i ciljevi su samo dio UKUPNOG PROGRAMA HDZ 1990 TRAVNIK sa kojim ćemo vas detaljnije upoznati tijekom izborne kampanje u narednom periodu, a koji obuhvaćaju: POLJOPRIVREDU; KULTURU, SPORT I REKREACIJU;  ZDRAVSTVO I SOCIJALNU SKRB;  KOMUNALNU INFRASTRUKTURA I UČINKOVITU OPĆINSKU ADMINISTRACIJU  kroz projekt e – građanin. 

Želimo u narednom periodu otvoriti maksimalnu suradnju sa svim političkim strankama koje budu participirale u Općinskom vijeću, pronaći zajedničke ciljeve  i realizirati ih kako bi smo stvorili:

JAČU I BOLJU ZAJEDNICU, TU GDJE ŽIVIMO!!!