Gosp. Mekiću, “oštar” stav HDZ 1990 ste Vi proizveli

Gosp. Mekiću, “oštar” stav HDZ 1990 ste Vi proizveli

U vezi priopćenja gosp. Mekića vezano za priopćenja HDZ 1990 ŽSB od 18.11.2020. godine želimo istači sljedeće:

Zaista nam nije jasno da gosp. Mekić još uvijek nije shvatio što je proizvelo priopćenje KO SDA SBK i kako je to djelovalo i odjeknulo kod hrvatskog stanovništva na području općine Travnik, te otkuda tako „oštar“ stav HDZ 1990 ŽSB.

Nije uopće problem stav jedne političke stranke po nekom pitanju, jer su se SDA i HDZ BiH već oglasile po spornoj temi, iznijeli svoj stav i na to nismo reagirali (iako smatramo da su i ona bila bespotrebna), već kontekst jednog od priopćenja.

Vezano za kontekst Vašeg priopćenja, zamislite da, HDZ 1990 ili bilo tko drugi javno objavi kako mu je poznato da npr. jedna banka ima propust u svom sigurnosnom sistemu, kako se vrata te iste banke ostavljaju otključana i kako lopovi mogu lako ući na sporedna vrata i odnijeti sav novac koji se nalazi u jednoj ladici!? Zar ne mislite da to ne bi motiviralo kriminalce da opljačkaju tu banku?

Isto tako i kontekst rečenice iz Vašeg priopćenja (neko može organizovati i ubistvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom) može motivirati nekog na ubojstvo. Jer ako se gosp. Pejaković proglasi za načelnika, on je pobjednik.

Vi ne da trebate, već morate kao jedna od najjačih političkih stranaka biti svjesni što Vaša priopćenja mogu proizvesti. Ne radi se o priopćenjima neke neznačajne udruge, već snažne političke stranke. Ova su proizvela strah kod hrvatskog naroda. Opravdano ili ne, ali su proizvela i SMATRAMO DA SI TO NISTE SMJELI DOPUSTITI.

Iz tog razloga, obzirom da se radi jedinstvenom slučaju nezabilježenom na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, koji svaka stranka tumači kako njoj odgovara (i HDZ BiH i SDA) kod stanovništva se javlja na obje strane revolt, određena vrsta političke opsesije i netrpeljivosti čime se zapravo stavlja „meta na čelo“ i postoji mogućnost motivacije nekoga. Upravo je to problem. Nitko ne tvrdi da Vi to želite ili hoćete, ali je tako protumačeno u Vašemu priopćenju. I TOGA MORATE BITI SVJESNI.

U našem priopćenju nismo naveli stav HDZ 1990 ŽSB po pitanju izbora i procedure koja se treba provesti. Naprotiv, predložili smo da se po tom pitanju angažiraju mjerodavne institucije. I tim povodom nemamo mi što „gledati“ kako susjedne ili druge države to rade. Mi živimo u Bosni i Hercegovini koja je i naša domovina, te impliciranje na Republiku Hrvatsku samo zato što smo i mi Hrvati je krajnje neozbiljno. Možda to možete iskoristiti kod drugih stranaka, ali naše opredjeljenje po ovom pitanju je jasno.

HDZ 1990 ŽSB i OO HDZ 1990 Travnik prepoznati su kao narodna, umjerena politička opcija koja doprinosi razvoju grada i Županije u suradnji sa svim institucijama bez obzira na njihovo strukturalno, nacionalno ili bilo koje drugo opredjeljenje. I mi se ponosimo našom otvorenošću kao i realiziranoj suradnji sa svim političkim strankama ali i organizacijama bez obzira od kuda dolazile i koga predstavljale.

Zaista nadamo da priopćenje KO SDA i OO SDA ne odražavaju stavove SDA onako kako ga Hrvati doživljavaju i da se zapravo radi o nespretnoj konstrukciji bez namjere stvaranja nacionalne netrpeljivosti, jer bilo što drugo bi bilo jako pogubno. U današnjim vremenima potrebno je paziti i na „drugu“ stranu, o tome koliko i kako se može povrijediti jedan kolektiv, a to ste Vi Vašim priopćenjem uradili. Stoga je i bila tako oštra reakcija HDZ 1990 ŽSB. 

Ono sa čime se jedino slažemo u Vašem priopćenju, jeste da nismo reagirali na priopćenje gosp. Čavare koji je kao i Vi objavio stranačke stavove i time stvorio određeni pritisak povodom izbora načelnika Općine Travnik, a trebali smo i hoćemo.

Vidite, nama nije teško priznati ako pogriješimo, nadamo se da neće ni Vama, i zaista mislimo da su stavovi iz Vašeg prvog priopćenja samo plod nespretne konstrukcije a ne govor mržnje.

Molimo Vas kao predsjednika KO SDA da ubuduće vodite računa i o osjećajima drugih, mi svakako hoćemo i to radimo, a nadamo se da će to uraditi i HDZ BiH, te se duboko nadamo kako će trenutna situacija vezana za odluku o izboru načelnika Općine Travnik biti nikakva drukčija nego PRAVEDNA i sukladna zakonima Bosne i Hercegovine! Takvu odluku HDZ 1990 će rado podržati! 

Iskreno se nadamo da ćemo se svi u političkim strankama napokon „dozvati“ pameti i vrijeme koje provedemo u uzajamnim konfliktima „potrošiti“ korisno na programe i projekte koje smo obećali u predizbornim kampanjama. Svaki naš konflikt na nacionalnoj razini, zapravo je korak unatrag u zajednici u kojoj živimo.

HDZ 1990 ŽSB